Boeken bestaan al eeuwen en ze worden gebruikt om informatie te delen met anderen. Kinderen kunnen ook veel leren van boeken, daarom lezen ouders hun vaak voor. Er bestaan een tal van verschillende boeken. Dit kunnen biografieën tot prentenboeken zijn. Sommige worden geschreven met een doel, en andere om je te kunnen laten wegdromen in een nieuwe wereld. Waar je voorkeur ook naar uitgaat een boek vertelt je altijd iets nieuws.
Er zijn verschillende redenen waarom voorlezen belangrijk is voor ouder en kind. Het vergroot de woordenschat, spelling en tekstbegrip, het werkt rustgevend, het kan de band tussen ouder en kind versterken en het motiveert een kind om zelf te gaan lezen.
Ik herinner mij nog goed dat mijn ouders mij voorlazen. Vaak deden ze dit voor het slapen gaan. Het was een moment van de dag waar ik naar uitkeek, ik kroop tegen mijn vader of moeder aan en luisterde aandachtig naar wat ze vertelden. Veel later leerde ik pas dat er naast het fijne momentje samen, nog vele andere voordelen aan voorlezen zitten.
Wat houdt voorlezen in?
Voorlezen is wanneer twee of meer mensen bij elkaar zitten met een voorleesboek. Eén van de twee leest hardop voor uit het boek, de andere aanwezigen luisteren. Is het een boek met veel plaatjes, dan kunnen kinderen natuurlijk ook meekijken. De voorlezer kan het voorlezen zo creatief maken als waar hij of zij zich prettig bij voelt. Sommige voorlezers lezen voor en gebruiken daarbij verschillende stemmetjes, andere verzinnen er een extra verhaal om heen. Niets is fout en alles mag, dat is ook wat voorlezen zo leuk maakt!
Waarom kinderboeken voorlezen goed is voor het kind?
Hierboven noemde we het al kort. Voorlezen is belangrijk en dat is om vele redenen. Voorleesboeken zijn geschreven om de ontwikkeling van een kind op diverse gebieden te stimuleren
Woordenschat en taal
Door voorlezen leren kinderen woordenschat, spelling en tekstbegrip. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel kinderboeken voorgelezen zijn, gestimuleerd worden om daarna zelf ook te gaan lezen. De kinderen die in hun jeugd voorgelezen zijn hebben een grotere kans om beter te presteren op school dan kinderen die niet in hun jeugd zijn voorgelezen.
Luisteren en concentreren
Doordat een kind aandachtig oplet en stilzit, leert hij of zij luisteren en concentreren. Dit zijn twee eigenschappen die allebei belangrijk zijn in de ontwikkeling. Luisteren en concentreren zijn een waardevolle kwaliteit voor ieder kind (en volwassene).
Tot rust komen
Het moment samen met de ouder is rustgevend en voelt vertrouwd. Het is een tijd op de dag waarin een kind tot rust kan komen. Ze hoeven even niets te doen alleen te luisteren naar wat de ouder aan het voorlezen is.
Band opbouwen
Het is belangrijk voor de relatie tussen ouder en kind om een band op te bouwen. Het voorlezen is hier een leuke activiteit voor. Je deelt samen een momentje op de dag. Je hebt beide aandacht voor elkaar.
Waarom is voorlezen goed voor de ouder?
We zijn vaak druk. In de huidige tijd moeten we vaak racen om alles op een dag klaar te krijgen. Iets doen met je kinderen schiet er daarom wel eens bij in. Om toch dagelijks tijd en liefde aan je kind te geven, wat belangrijk is voor de band die je met elkaar deelt, kan je ervoor kiezen om ze voor te lezen. Het fijne van voorlezen is dat je beide rustig stil zit. Je hoeft dus niet veel energie over te hebben. Daarnaast kan je kind dicht tegen je aanzitten en stimuleer je ze ook nog in hun ontwikkeling.
Waarom boeken in verschillende talen voorlezen?
Hoe jonger je kind is hoe makkelijker het voor hem of haar is om een tweede taal op te pakken. Begin daarom zo jong mogelijk kinderboeken voor te lezen aan je baby, peuter of kleuter. Hoe je dit het beste doet, lees je hier. Dit kan een taal zijn van hun eigen herkomst of een taal die wereldwijd veel gesproken wordt. Er zijn diverse meertalige kinderboeken beschikbaar in Nederland. Dit stimuleert een kind om een nieuwe taal te leren. Kinderboeken zijn er in vele talen waaronder Arabisch, Hindi, Surinaams en Papiaments, in welke taal lees jij graag je kinderen voor?
Hoe en wanneer lees ik voor?
Soms kan het moeilijk zijn om een momentje op de dag te vinden waarop je jouw kinderen kunt voorlezen. Wanneer je dit doet, maakt niet uit. Het kan zowel ’s ochtends zijn als ze net uit bed komen, ’s middags na school of ’s avonds voor het slapen gaan. Lees je meertalige kinderboeken dan kan het helpen om dit te doen wanneer een kind nog niet al te moe is. Zij zullen de nieuwe woorden dan sneller oppakken en onthouden.
Hoe je voorleest, is ook aan jou en je kinderen. Sommige kinderen zullen het waarderen als je met verschillende intonaties spreekt of met verschillende snelheden. Andere kinderen houden er meer van wanneer je rustig praat, waarbij zij de tijd hebben om te luisteren en in zich op te nemen wat er gezegd wordt.
Ik lees mijn kinderen kinderboeken voor
We hopen dat je aan de hand van dit artikel beter inzicht gekregen hebt waarom voorlezen belangrijk is voor ouder en kind. Lees je meertalige kinderboeken voor dan stimuleer je de talen knobbel van jouw kinderen. Geniet van het momentje tussen jou en je kind! Wil jij leuke kinderboek in andere talen lezen? Bekijk ons aanbod.